תחומי פעילות

תחומי פעילות

החזון שלנו

יצירת סביבה מוגנת בחברה הישראלית שתוביל למיגור תופעת הפגיעות המיניות בישראל


תוך סביבה תומכת זו תייצר הרתעה ותעודד את הנפגעים לפרוץ את חומת הבושה והסטיגמה, לדווח על פגיעות מיניות ובבגירים. ולבקש סיוע. לצורך כך, פועל הארגון כמרכז ארצי ייחודי ליצירת סביבה מוגנת ומעניק מענה מקיף לנפגעים, חיזוק אמצעי ההסברה ודרכי המניעה של התעללות מינית בקטינים

מהנפגעים הם:

ילדים/גברים

מהנפגעים הן:

ילדות/נשים

מהנפגעים הם:

קטינים

הכשרות חוסן ומוגנות

הכשרה רכזי מוגנות במערכת החינוך

היעדר הכשרה מתאימה לצוותי חינוך בנושא המוגנות, לא רק עלול להחליש את מאמצי המניעה אלא גם להסב נזק לנפגע/ת. הסיבה לכך היא, הרגישות והמצב העדין של הנפגעים. לכן, התייחסות בלתי מותאמת או העברת מידע ואמירות בנושא אשר אינם נעשים כראוי, עשויים להנציח את חוסר הדיווח ולפגום בסיכויי איתור וזיהוי הקורבנות, ובסיכויים להתערבות מוקדמת.

מובן כי סגלי הוראה אוחזים במפתח לשינוי תודעתי ולעבודת המניעה החינוכית. אלא שלעיתים קרובות, אנשי החינוך אינם מקבלים הכשרה מקצועית בנושא המוגנות, ואין להם את הכלים לשוחח עם הילדים על ניצול ופגיעות מיניות. מחנכים רבים אף סבורים כי אין זה מתפקידם. אנו במרכז הישראלי למוגנות סבורים אחרת

הצוות שלנו פועל ליצירת שינוי תודעתי בקרב קהל היעד הזה, באמצעות תכניות וסדנאות

מוגנות ומיזמים חינוכיים. אלו מותאמים לילדי הגנים, תלמידי בתי הספר, הורים וסגלי הוראה.

לפרטי התכנית ניתן לפנות אלינו כאן

הכשרות לגורמי אכיפת החוק

המרכז מציע הכשרות לכלל גורמי רשויות אכיפת החוק: משטרה, פרקליטות, רווחה, חקירות ילדים ועוד

לתיאום הכשרה

הכשרת מטפלים בפגיעות מיניות

המרכז הישראלי למוגנות חבר יחד עם יה"ת, האגודה לטיפול באמצעות אומנויות בישראל, לצרכי הכשרת המטפלים בפגיעות מיניות.

התכנית בבניה

הכשרת עובדי רשויות

בשיתוף פעולה עם שחר און,










לסילבוס ההכשרה

הכשרת מנחים למוגנות

הכשרת 100 מנחי קבוצות בתחום המוגנות בהיקף של כ – 100 שעות לימוד. קהל יעד המנחים הוא מתחום הטיפול ומתחום ההוראה. מנחי קבוצות המוגנות יעבירו סדנאות עד 5 מפגשים לבתי ספר, הורים, גלי הוראה, סגלי רפואה עו"סים ושאר הקהילה. הם יהיו השגרירים שלנו.

לסילבוס ההכשרה

עיצוב מדיניות

במטרה להתמודד עם התופעה, המרכז הישראלי למוגנות מקדם הצעות חקיקה, צוות המרכז מופיע בוועדות הכנסת השונות ופועל מול כלל הגורמים הרלוונטיים וביניהם, מול ח"כים ומקבלי ההחלטות במשרדים הממשלתיים כגון: החינוך, הרווחה, הבריאות, הפנים ובטחון הפנים.

בישראל כיום אין חקיקה המחייבת הכשרה בתחום המוגנות לאנשי מקצוע אשר באים במגע עם קטינים באופן שוטף, ואף אין חקיקה המחייבת הכשרות ייעודיות לבעלי תפקידים הקשורים לטיפול בנפגעי/ות פגיעות מיניות. במציאות זו, אחד האתגרים המרכזיים הוא השרירותיות והיעדר הסטנדרטיזציה בהן נעשות ההכשרות אשר מוצעות על ידי גופים שונים. בהיעדר חקיקה שתחייב הקצאת תקציב ממשלתי מסודר להכשרות הללו, כמו גם ערכים וסטנדרטים קבועים, ימשיך וייפגע תהליך המניעה וכמוהו גם הטיפול הפרטני בפגיעות מיניות בקרב ילדים ונוער.

המרכז למוגנות שואף ופועל להעלות את שאלת האחריות החברתית
בנושא המניעה אל סדר היום הלאומי ולהביא לשינוי כולל בחברה הישראלית.

מחקר

קידום מחקר אקדמי

כיצד הקבוצה מתייחסת לנושא המיניות? מהן עמדותיה כלפי גורמים האחראים על אכיפת החוק. לצורך כך, המרכז מקדם שיתוף פעולה אקדמי לחקר סוגיות שטרם זכו להכרה מחקרית מספקת. אוכלוסיות בעלות מאפיינים ייחודיים, היקף התופעה, משמעות הפגיעה על התא המשפחתי וכ"ו.

המרכז הישראלי למוגנות רואה חשיבות רבה בקידום מחקר אקדמי בתחום הפגיעות מיניות. אחד מאבני היסוד של המרכז, היא התפיסה כי על מנת לפצח את קוד השתיקה בתוך קבוצות סגורות, יש להכיר לעומק את הקבוצות, ללמוד ולחקור אותן. כיצד מתקבלות החלטות בתוך הקבוצה? מהם העקרונות החברתיים המנחים כל קבוצה?

מחקר על קהילות סגורות
(חרדיות, ערביות וקיבוצים)

באמצעות שיתופי פעולה עם חוקרים מהאוניברסיטאות השונות, המרכז מעודד מחקר על קבוצות שונות בחברה.

ממצאי המחקר יספקו את המידע הנדרש ליצירה ומיסוד של דרכי הפעולה בתוך הקהילות. המחקר יסייע להעלות באופן אפקטיבי את המודעות בתוך הקהילות עצמן ובחברה בכלל ויהווה בסיס לפיתוח והרחבה של תוכניות מוגנות בעתיד.

בין היתר, המרכז הישראלי למוגנות משתף פעולה עם ד"ר מיכל קראבל מהחוג לסוציולוגיה מאוניברסיטת תל אביב בנושא התמודדות החברה החרדית עם פגיעות מיניות, בהמשך ייערכו מחקרים נוספים אשר יתמקדו בקבוצות סגורות אחרות.

"שופטים ושוטרים, תתן לך", הרב אשר מלמד. המאמר נכתב במסגרת תפקידו כמנכ"ל אגודת היועצים והמטפלים במשפחה 'בישראל. פורסם לראשונה בכתב העת החרדי 'צריך עיון.

לקריאת המאמר

'פגיעה משנית בדברים שבקדושה': תפישת החברה חרדית את קרבן העבירה ומשפחתו, הרב אשר מלמד, מייסד המרכז הישראלי למוגנות. המאמר נכתב במסגרת תפקידו כרפ"ק במשטרה ורב מחוז מרכז.

לקריאת המאמר

הטיפול בתא המשפחתי

נושא מרכזי נוסף שהמרכז מקדם במסגרת המחקר הוא השפעת הטיפול בתא המשפחתי והקהילתי על תהליך הריפוי של הנפגע/ת.

שינוי תודעתי ומניעה

מדוע קשה לנפגעות/ים לדווח?

ניתן למנות גורמים שונים לכך וביניהם את תחושת הבושה, הפחד וחששות לפגיעה במשפחה. רתיעה מדיווח גם נובעת מתוך מחשבה כי לא יאמינו להם. במחקרים שנעשו בעשור האחרון דווח כי חוסר הידיעה לאן ולמי לפנות אף הוא מהווה חסם בתהליך הדיווח.


מצבים של דיווח מאוחר או היעדר דיווח הם בעלי השפעה מכרעת על שלבי ההחלמה לאחר הפגיעה המינית ועשויים לעודד התפתחות של השלכות נפשיות כדוגמת פוסט טראומה. לכן חשוב מאוד שהפניה תתבצע בסמוך לפגיעה. יתרה מכך, עיכוב בדיווח או תת דיווח מעודדים הישנות של אלימות מינית, הן כלפי הנפגעים עצמם והן כלפי אנשים נוספים.

דיווח מול מציאות:

80% מהנפגעות והנפגעים

עד גיל 12 פונים לקבלת סיוע
רק לאחר עשור או יותר

חינוך מניעתי בגיל צעיר.

במציאות של חוסר דיווח וחששות הנפגעים לחשוף את הסוד ולשתף אדם קרוב בחוויות קשות שחוו, לצד נתוני אלימות מינית מעוררי דאגה, עיננו נישאות אל אותם אנשי מפתח, דמויות חינוכיות מרכזיות, אשר פוגשים את הילדים ובני הנוער מידי יום ומכירים אותם מקרוב.

להטמעת שינוי אמיתי המרכז הישראלי למוגנות כתב תוכניות מוגנות המיועדות לאנשי מקצוע אשר פוגשים את הילדים בשגרת היום יום.

מענה לנפגעים ולבני המשפחות 

מענה לנפגעים

  • קו חם המרכז מפעיל קו חם הזמין 24/7 לכל פניה.
  • מפגשי Intake- במסגרת מפגש ה-Intake עם הצוות המקצועי של המרכז, מתבצעת מסירת מידע
    ומיצוי זכויות לנפגע/ת במגוון התחומים הנדרשים – סטאטוס חוקי, רפואי, טיפולי, תביעה אזרחית
    וליווי בקהילה וכן כתיבת תכנית התערבות מותאמת אישית בהתאם לבחירת הנפגע/ת והמשפחה.
  • טיפולים מקצועיים למטופלים ברשימות המתנה- טיפולים ע"י הצוות המקצועי של המרכז, בעלות
    סמלית של 195 ₪ לטיפול.
  • ליווי בהליך פלילי/משפטי- ליווי וסיוע בהליך הפלילי, בהתאם לשלב בו  נמצא ההליך. טרם הגשת תלונה, עם הגשת התלונה, וכלה בליווי במסגרת ההליך הפלילי, או לחילופין במסגרת ערר על סגירת תיק.
    המרכז מעניק שירות ייעוץ פלילי ללא עלות וללא התחייבות.


מענה למשפחה

המרכז מפעיל מענה ייחודי לתא המשפחתי הכולל סל טיפולי ללא עלות עד 12 מפגשים.

מתנדבי סל"ע (סיוע לנפגעי עבירה) של המרכז, יעניקו ליווי למשפחה בהתאם לתוכנית ההתערבות

עד לסיום ההליך.


מענה קהילתי

המרכז רואה בקהילה גורם משמעותי היכול לתרום לצמצום היקף הפגיעות ולתמיכה בנפגעים. לשם

העצמת הקהילה, מפעיל המרכז מערך התנדבותי של "נאמני מוגנות" – מתנדבים מתוך הקהילה

הפועלים מול הרשויות המקומיות כסוכני שינוי ותיווך בין הממסד וקהילה.

Share by: